Europees Best Practice Certificate voor online consultatie bij Rijkswaterstaat

Tussen april 2013 en oktober 2014 maakte ik deel uit van het projectteam Vegetatielegger van Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL). Onze vernieuwende communicatie aanpak werd bekroond met een ‘Best Practice Certificate’ door het European Institute of Public Administration. Bekijk de inzending en het juryrapport.

ESPA certificaat

De ‘Vegetatielegger’ is een kaart waarop staat welke begroeiing is toegestaan in de uiterwaarden van de grote rivieren. Dit is nodig omdat bos en struiken in de uiterwaarden de doorstroming van water kan belemmeren. Dit vergroot de kans op overstromingen. De Vegetatielegger is belangrijk voor de 13.000 terreineigenaren en pachters in de uiterwaarden: de kaart schrijft voor wat er maximaal mag groeien in hun ‘achtertuin’. Wordt de norm overschreden, dan mag Rijkswaterstaat – als rivierbeheerder – onderhoud plegen op hun terreinen.

Tijdens een online consultatieronde zijn we in gesprek gegaan met honderden bewoners, ondernemers en natuurbeheerders in de uiterwaarden. Deze communicatiestrategie heeft de kwaliteit van het project verbetert én de relatie met de omgeving versterkt.

RWS-jaarprijs 2014

Eerder al werd het Vegetatielegger team door Jan-Hendrik Dronkers uitgeroepen tot ‘RWS Projectteam van het jaar 2014’. De jury noemde de aanpak verbindend en vernieuwend, uitgevoerd met een dosis lef en uithoudingsvermogen. Daarmee hebben we laten zien waar Rijkswaterstaat tot in staat is.